2012. szeptember 25., kedd

Almáspite és sütõtök

Az ősz a kedvenc évszakom, imádom ahogy a fák sárgás-pirosba öltöznek, hullanak a szebbnél szebb levelek egy csomó dekorációra lehetőséget adva. Tegnap is ilyen dekorációk után kutattam a pinteresten (őszintén, van olyan aki nem ismeri még?) mikor rátaláltam erre a receptre. Mert ugye nem csak dekorációs ötleteket találtok a pinteresten hanem mindenféle saját készítésű (DIY) praktikus ötletet, hanem kismillió receptet ja és persze olyan torta képeket, hogy eláll az ember szava!
Szóval mini pite... nagyon szeretem az olyan édességeket amiket nem sima négy szögletes tepsiben kell sütni hanem valami különleges spéci sütő forma kell hozzá. Én mondjuk most nem muffin sütőben sütöttem meg a pitémet hanem sima nagy formában de persze olyanom sem volt így gyorsan beszereztem egy kivehető aljút (TESCO ~1900Ft) és már sütöttem is :)
Maga az almás töltelék a fent említett recept szerint készült viszont a tészta egy már a nagymamám által bejáratott régi recept.




Tésztához:
35 dkg liszt
12 dkg RAMA
40 dkg kristály cukor
1 tojás
1/2 csg. sütőpor
1 dl tejföl

Töltelék:
6db kis kockákra vágott alma
12 evő kanál liszt
200g kristály cukor
4 púpozott teáskanál fahéj

A vajat a cukorral habosra keverjük, bele­tesszük a másfél tojást és tovább keverjük, ezután a tejfölt és még keverjük, végül beleszitáljuk (!) Sütőporral összekevert lisztet és jól kidolgozzuk a tésztát.
Két részre osztjuk és hűtőbe tesszük míg elkészítjük az almát.
Az egyik rész tésztát kinyújtjuk és a tepsi belsejébe fektetjük és megtöltjük az almás töltelékkel, a másikat kinyújtjuk és csíkokat vagy tetszőleges formákat vágunk belőle és azzal díszítve fedjük be a piténket.


És ha már ősz a másik nagy kedvencem a sütőtök sem maradhat ki :)


Végül néhány ötlet a pite díszítésére Martha Stewarttól:

1 megjegyzés:

  1. Hehe, ez a Marta Stewart kép nekem is megvan :)Hmm, szinte érzem az almáspite-illatot :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...